Een gezond gebit?

Gebitsprothese

Iedereen weet dat het onderhouden van je gebit zeer belangrijk is. Men zegt vaak dat er niets gaat boven een eigen gebit en dat is ook zo. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je, om je gebit lang te kunnen blijven behouden, het zeer goed verzorgt. Je moet je tanden minimaal tweemaal per dag poetsen. In de ochtend als je wakker wordt en ‘s-avonds voordat je gaat slapen. Daarvoor moet je een goede tandenborstel gebruiken en goede tandpasta. Ook moet je met een vaste regelmaat je gebit laten controleren door de tandarts. Veel mensen doen dit niet. Soms uit angst, soms uit financiĆ«le overwegingen. Toch is dit niet verstandig. Regelmatige controle door de tandarts zorgt ervoor dat je gebit gezond blijft en dat eventuele problemen snel in de kiem worden gesmoord.

Oorzaak van een prothese

Het kan echter een erfelijke kwestie zijn dat je slechte tanden hebt waardoor je snel gaatjes hebt. Soms kan het zo erg zijn, dat je tanden of kiezen moet laten trekken. Dit kan ook veroorzaakt worden door een slecht verzorging. Wanneer je veel tanden hebt moeten laten trekken kom je op een punt dat je moet overwegen, samen met je tandarts, wat je het beste kunt gaan doen. Ze allemaal laten trekken en overgaan naar een gebitsprothese of slechts die tanden door een gebitje laten vervangen die eruit zijn. Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen. Zij die al langer een kunstgebit hebben, en er alles mee kunnen doen zal je niet horen klagen. Er zijn er ook die wel problemen hebben met een kunstgebit en dus wel klagen. Daarom is een goed overleg met je tandarts van groot belang. Hij weet wat het beste voor je is.

Prothese

Wanneer je niet meer in staat bent om je eigen tanden te behouden moet je kiezen voor een alternatief. Dan kan je kiezen voor een kunstgebit, vaste prothese, klikgebit, overkappingsprothese of een plaatje.

Veel ouderen hebben een kunstgebit. Dat was vroeger bijna de enige optie die je had. Er zijn er veel die problemen hebben met een kunstgebit zoals het kantelen van het gebit of het schuiven ervan. Ook een loszitten van een kunstgebit is hinderlijk en ook te veel overvloedig speeksel.

Je kan ook kiezen voor vaste implantaten. Deze manier geeft voor je de indruk dat je eigen tanden behoudt.

Een klikgebit voorkomt de problemen zoals het klikken en schuiven. Dat komt omdat dit gebit op 2 of 4 plaatsen wordt vastgezet.