Implantaten in een gebit

Het zal je maar gebeuren: Ondanks je goede dagelijkse gebitsverzorging, krijg je van je tandarts te horen dat een aantal tanden eruit moeten. Tot overmaat van ramp zitten deze tanden op een zichtbare plek. Je tandarts vertelt dat je kunt kiezen voor een uitneembare prothese, of voor een implantaat waaraan (kunst)tanden worden bevestigd. Aangezien een prothese je te veel gedoe lijkt, kies je voor een implantaten.

Implantaten wat zijn dat?

Zowel een tand als een kies bestaat uit een wortel en een kroon. De wortel is het onzichtbare gedeelte dat in je tandvlees zit, terwijl de kroon hetgeen is dat je als tand of kies kent. Bij een extractie wordt de tand of kies helemaal verwijderd. De open ruimte die er dan in je mond ontstaat kan met een implantaat worden opgevuld.

Bij deze operatieve ingreep die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd door een kaakchirurg of implantoloog wordt een uit titanium vervaardigde wortel op de open plek in je gebit, geplaatst. Het is de bedoeling dat nieuw botweefsel en tandvlees om deze kunstwortel gaan groeien. Hierop bevestigd je arts na ongeveer drie maanden een tand- of kieskroon. Ook kan deze ingreep uitgevoerd worden om een klikgebit ( niet uitneembare prothese ) te kunnen bevestigen of voor het maken van een brug met kiezen en of tanden. Je begrijpt vast wel dat deze behandeling in twee of meerdere fasen plaatsvindt:
– allereerst wordt de kies of tand uitgetrokken;
– vervolgens wordt je kaak onderzocht om na te gaan of het stabiel genoeg is om een dergelijke behandeling te ondergaan. Ook wordt je botstructuur en kwaliteit gecontroleerd;
– indien alles ok is, verankerd je medicus de wortel in de open ruimte; soms plaats hij gelijk een voorlopige ( nood) kroon waardoor je alvast kan wennen en normaal je voedsel kan nuttigen;
– wanneer zich genoeg botweefsel en tandvlees om de tandimplantaat heeft gevormd, wordt de definitieve kroon, brug of prothese op de tandimplantaat bevestigd.
Aan deze behandeling zijn er kosten verbonden die per behandelende arts verschillen.

Voor wie is deze ingreep bestemd?

Er zijn verschillende redenen denkbaar om een implantaat te laten plaatsen. Deze kunnen esthetisch zijn, maar ook praktisch. In veel gevallen is een implantaat nodig om weer goed te kunnen kauwen. Een goede implantoloog, zoals bijvoorbeeld Mike Kesseler, zal je betrouwbaar en persoonlijk advies geven. Hierdoor weet je zeker dat je de behandeling krijgt die het beste bij jouw situatie past.

Vergoed de verzekering de kosten van je tandimplantaat?

Nu je weet wat een tandimplantatie is en welke kosten eraan verbonden zijn, vraag je je natuurlijk af of deze behandeling door je basis zorgverzekering wordt gedekt. Helaas is dat niet altijd het geval. Indien je tandarts implantoloog of kaakchirurg aannemelijk kan maken dat deze ingreep echt noodzakelijk is, kan je de kosten implantaat door je normale verzekering laten dekken. Dit is het geval als je een ontwikkelings- of groeistoornis hebt. In alle andere gevallen dekt je basis zorgverzekering slechts algemene behandelingen bij je tandarts, zoals je jaarlijkse controle en eventuele vullingen. Wil je een tandimplantatie laten verrichten, dan zal je een aanvullende zorg verzekering moeten sluiten, om deze kosten implantaat te dekken.

Zo verzorg je tandimplantaten

Ook als je een tandheelkundige implantatie hebt ondergaan, blijft het verzorgen van je gebit essentieel. Voedingsresten zorgen namelijk voor tandplaque die bij een gebrekkige verzorging in tandsteen kan veranderen. Hierdoor kan je tandvliesontstoken raken terwijl het botbeen om je tandimplantaat ook kan gaan afbrokkelen. Het is dus aan te raden om ook je tandimplantaat goed te verzorgen door:
– het goed te poetsen en te flossen met een kindertandenborstel met zachte haren of één van de verschillende producten die speciaal daarvoor op de markt zijn gebracht;
– bij uitneembare prothese deze ook goed te poetsen;
– een mondspoeling te gebruiken en
– regelmatig je gebit door je tandarts te laten controleren.
Verdere verzorgingstips zullen je waarschijnlijk door je behandelende arts worden doorgespeeld, maar door bovenstaande adviezen op te volgen, heb je vast je levenslang plezier van deze ingreep.