Nachtrust is voor kinderen meer dan alleen slapen

Rust, reinheid en regelmaat

We zijn allemaal opgegroeid met de wetenschap dat jonge kinderen rust, reinheid en regelmaat nodig hebben. Dit zijn zaken die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn.
Rust krijgen ze door genoeg te slapen. De allerkleinste kinderen doen dit wel 18uur per dag. Tussendoor eten ze dan op vaste tijden om regelmaat te krijgen. Zo leren ze ook het dag en nacht ritme. Als je kind dan zoveel slaapt is er niks leuker dan af en toe badderen, dus reinheid.

Goed slapen begint met een goed bed

Aangezien kleine kinderen het grootste deel van de dag slapen, is een goed bed het belangrijkste wat er is. Maar wat is nou eigenlijk een goed bed?
Een goed kinderbed is in de eerste plaats een veilig kinderbed. Voor de kleinste kinderen is dit een ledikant met spijltjes, waardoor je kinderen niet uit bed kunnen rollen. Maar de spijlen mogen niet te ver uit elkaar geplaatst zijn, zodat je kind zijn of haar hoofd niet tussen de spijlen door naar buiten kan steken. Het bed moet open zijn, zodat er voldoende ventilatie mogelijk is, en je kind frisse lucht krijgt.
Voor jou als ouder is het fijn als de bodem van een ledikant in hoogte verstelbaar is. Als je nog hele jonge kinderen hebt kan je de bodem hoog leggen, waardoor je minder hoeft te bukken om het kind in of uit bed te halen. Zodra ze ouder worden en willen zitten of staan leg je de bodem lager. Kinderen kunnen dan aan de spijlen optrekken en veilig in het bed staan, zonder het risico te lopen er uit te kunnen vallen.

Nachtrust voor kinderen is belangrijk

Nachtrust is belangrijk voor kinderen. Voldoende rust zorgt voor goede ontwikkeling van een kind. Zowel het lichaam als de hersens zijn gebaat bij voldoende rust. Te weinig rust kan zelfs groeiachterstand als gevolg hebben.
Als een kind slaapt worden groeihormonen aangemaakt. Dit hormoon helpt om beschadigde cellen te herstellen en dode cellen te vervangen. Kinderen die weinig slapen kunnen dus een tekort aan dit groeihormoon krijgen, waardoor groeiproblemen kunnen ontstaan.
De groei van hersenen vindt vooral plaats en de REM (Rapid Eye Movement) fase. Gedurende deze fase worden ook de gebeurtenissen en ervaringen die het kind heeft meegemaakt verwerkt.
Zoals je ziet is slaap voor kinderen erg belangrijk. Het is meer dan alleen maar uitrusten, maar draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind.