Een hangmat voor het ultieme geluk

Een hangmat wordt vooral gebruikt om er lekker in te liggen luieren. Een hangmat is niets anders dan een doek die tussen twee bevestigingspunten kan worden vastgemaakt. Uiteraard schommelt een hangmat waardoor hij als ontspannend wordt ervaren door de persoon de er in ligt. We gebruiken hem in Europa vooral tijdens de zomermaanden in een tuin. Je kunt de hangmat tussen twee bomen of bevestigingspunten vastmaken en genieten. 

De oorsprong van de hangmat

Er zijn personen die zeggen dat hangmatten van de Indianen uit Zuid- en Midden-Amerika afkomstig zijn. Anderen beweren echter dat ze van oorsprong uit Brazilië komen. Columbus was de persoon die als eerste de hangmat mee naar Europa bracht. Het was de hangmat die op de schepen in gebruik werd genomen. In de landen zoals Brazilië is de hangmat een onderdeel van het meubilair. Ze worden meegenomen als personen door vrienden of familie worden uitgenodigd en er ook moeten blijven slapen. 

Soorten hangmatten


Er zijn verschillende soorten hangmatten. Je kunt een hangmat aanschaffen zonder en met stokken. 

Zonder stokken

Dit is de hangmat zoals hij altijd werd gebruikt. Hangmatten zonder stokken zijn te onderscheiden in:

  • De open hangmatten die worden gelinkt aan de Maya’s en Mexicanen. Ze lijken op fijne visnetten. 
  • De dichter geweven hangmatten worden gelinkt aan Brazilië. Het liggedeelte bestaat bij deze soort hangmatten uit een doek. 
  • De meest gekleurde hangmatten worden toegewezen aan Colombia. Ze worden hoofdzakelijk vervaardigd door de indianen. Aan de goede soorten kunnen de indianen wel 4 maanden bezig zijn. 


Hangmatten met stokken
In de westerse landen zie je deze hangmatten regelmatig. Het liggedeelte bevindt zich tussen twee stokken. Ze zijn goedkoper om te maken, maar zijn zwaarder en liggen minder comfortabel.

Aan de hangmatten zonder stokken wordt de voorkeur gegeven als er gekozen kan worden. Ze zijn gemakkelijker om mee te nemen en, omdat het doek zich vormt naar het lichaam, liggen ze ook prettiger. Ze zijn gemakkelijker op te bergen, waardoor er niet snel iets mee zal gebeuren. Deze soort hangmatten worden ook als een relatiegeschenk aan werknemers gegeven. Sommige bedrijven kunnen zelfs hangmatten bedrukken, zodat relaties helemaal een uniek cadeau ontvangen.

Het ophangen van hangmatten


De gewone hangmat kan worden opgehangen tussen twee palen of bomen. Wanneer je in het bezit bent van een tuin, maar niet van bomen, kun je ook een hangmat gebruiken. Je kunt gebruik maken van staanders waartussen de hangmat gehangen kan worden. Ook kun je gebruik maken van een houten of een metalen frame. Je hebt éénpersoons-, tweepersoons- en de XXL-hangmatten.

Wanneer je eenmaal gebruik hebt gemaakt van een hangmat wil je niets anders meer om je heerlijk te ontspannen. Het liggen in een hangmat geeft je het ultieme vakantiegevoel.