Wat als je kind slecht slaapt?

Slaapt je kind slecht? Dan kan het zich voegen bij de vijftien procent van alle kinderen die slaapproblemen heeft. Bij kinderen die depressief zijn, ligt dit percentage zelf op zeventig procent. (bron:SLEEP). Een kind heeft zijn slaap hard nodig; om de gebeurtenissen van die dag te verwerken, om uitgerust op te staan, en zich vervolgens weer goed te kunnen concentreren tijdens een nieuwe (school)dag. Daarnaast is het kinderlijf, en zijn de kinderhersenen, nog volop in ontwikkeling. Deze groei wordt verstoord als er een langdurig slaaptekort is. En niet alleen het kind lijdt hier onder, ook als ouder kun je wanhopig worden van een kind wat niet slaapt.

Hoe kun je jouw kind helpen?

Ga eens op zoek naar de juiste slaaphygiëne die bij je kind past. Slaaphygiëne omvat alle voorwaarden en omstandigheden die je kunt creëren om je kind in slaap te laten komen en/of door te laten slapen. Je kunt je hierin verdiepen middels het internet. Maar je kunt ook op zoek gaan naar een goede haptonoom, die heeft hier vaak veel nuttige kennis en kunde over. En hoewel de laatste tijd veel wordt gesproken over het gebruik van melatonine, is het toch af te raden om dit zonder overleg met je arts aan je kind te geven. Dit omdat de dosering en het gebruik hiervan erg nauw luistert.

De slaapkamer

De slaapkamer moet een kind associëren met een gevoel van veiligheid en ontspanning. Dit, in plaats van een plek, waar spanning en angst overheerst. Het beste is een koele, rustige ruimte, met eventuele een nachtlampje aan, of de deur op een kiertje. In deze kamer moet eigenlijk alles met een beeldscherm, vermeden worden. Omdat dit zorgt voor onrust. En het licht van deze apparaten maakt dat het lichaam zich tegen de slaap verzet. Vaak vind je het leuk dat je kind groeit en zich ontwikkelt, zodat het eindelijk toe is aan een “groot” bed. Bedenk echter dat voor het kind, een ledikantje een stuk kleiner is, waardoor het zich misschien geborgen voelt. Het is dan ook te overwegen, om niet meteen over te stappen op een eenpersoonsbed. Er is een tussenweg te nemen, door bijvoorbeeld voor een (verstelbaar) bed van een meter vijftig te kiezen. Zo is je peuter toch al een beetje groot, maar hoeft het zich niet verloren te voelen in een te ruim bed. Ook zijn er diverse kinderbedden beschikbaar die meegroeien met je kind.