Beelddenken. Een handicap of een gave?

Beelddenkers denken in plaatjes en hebben een levendige fantasie, bezitten humor, en zijn creatief. Dat geldt tenminste voor de meesten. Voordat we beginnen te praten zijn we immers allemaal beelddenkers, het woordbeeld heeft zich dan namelijk nog niet ontwikkeld. Zodra kinderen kunnen praten verdwijnt bij de meesten het beelddenken. Toch kom je op de basisschool in iedere groep wel een of twee beelddenkers tegen. Beelddenkers hebben een iets langzamere en andere manier van informatieverwerking. Gelukkig is de term beelddenkers de laatste jaren steeds bekender, anders zou je misschien denken dat beelddenkers dom zijn, of misschien dyslectisch of niet gemotiveerd. Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Vaak zijn beelddenkers zelfs hoogbegaafd. Of hoog sensitief. Al moet je uitkijken dat deze begrippen, die tegenwoordig erg in de mode zijn, niet op iedere beelddenker geplakt worden.

Beelddenkers leren anders

Omdat de maatschappij, en het onderwijs veel meer ingesteld zijn op taal wordt het plaatjes denken vaak niet herkend. Het zou kunnen dat een kind dat denkt in plaatjes vanaf groep drie, als het moet gaan leren lezen, minder goed mee komt in de klas, dat komt niet omdat het kind dom is,maar omdat het de leerstof op een andere manier, veel visueler, aangeboden moet krijgen. Op sommige scholen gebeurt dit al.

Wat zijn de kenmerken van een beelddenker?

Een beelddenker blijf je je hele leven, je bekijkt situaties vanuit een helikopter zicht. Dat is een gave die lang niet iedereen heeft. Je hebt een goed lange termijngeheugen-, en een groot rechtvaardigheidsgevoel, bent emotioneel en gevoelig, hebt een minder goed tijdsbesef en daardoor altijd zeeën van tijd, maar komt altijd tijd tekort.je kan ook niet goed tegen tijdsdruk. Motorisch ben je minder sterk. Je hebt gevoel voor drama, kunst en muziek. Het makkelijkst leer je door ervaringen,en je hebt een hekel aan dingen uit je hoofd leren.

Herken je jezelf in deze dingen? Doe dan eens een test op internet. Internet staat ook vol met tips. Beelddenken wordt in deze maatschappij, en in het onderwijs vaak gezien als een beperking, misschien ervaar je dat zelf ook zo, omdat je tegen bepaalde dingen aanloopt. maar als je er mee om leert gaan, maakt het je juist bijzonder.